Arkiva Kategorish: Edukim

Blinkist, nje sherbim i shkelqyer per te lexuar libra te permbledhur ne 15 minuta.

Blinkist eshte nje sherbim i cili ka te listuar libra te perzgjedhur nga fusha te ndryshme ne forme te permbledhur qe mund te lexohen per rreth 15 minuta. Blinkist, ka gjithashtu dhe aplikacion per iOS dhe Android.

Per me teper: Blinkist

Video:

Harte e lekundjeve sizmiologjike te Republikes se Shqiperise per periudhen 1967-2014. (heatmap)

Aty ku eshte e kuqe shpeshtia dhe intesiteti i lekundjeve ka qene me e larte.

Periudha e te dhenave :1967-2014

Burimi i te dhenave: USGS (U.S. Geological survey)

Grafiku: lexoj.com

zona sizmike

U etiketua , , ,

f(mind)

[It is possible that] the human mind (in the realm of pure mathematics) is equivalent to a finite machine that, however, is unable to understand completely its own functioning.

(Gödel 1995, pp. 309)

If intrigued, click to download:

 

Still thirsty?

There’s an MIT OpenCourseWare for Gödel, Escher, Bach.

WHY NOT TO ENGAGE IN STANDARD DEBATES/FOLLOW NEWS

Nassim Nicholas Taleb

This graph shows the relative role of independent factors in a system, with among, say 30 identifiable factors, 97% of the variations can be attributed to the first 2 factors (a system with “fat tails” will be even more concentrated with 99.999% coming from one single factor). The remaining 28 factors are chickens**t. The graph presents a statistical view of the “less is more” argument, and why one should not follow the news for, in a given month, “low loads” represent 99.99% of the conversation and .01% of the contribution.

If you are right on factor 1 (& possibly 2), the rest is irrelevant. But the problem is that those trained in debate will drag you into factors 3 through 99, just to distract from the core issue.

I have decided to avoid Cambridge and Oxford Union debates, those discussion with people trained in argument by debating societies. The Oxbridge system of “covering all sides of an issue” drives you to the irrelevant and drowns your Factor 1 argument. If you do things right you should have “only one argument”, which clashes with this culture.

(This graph also explains in statistical terms the “lady complains too much”, or why a “balanced” view presenting drawbacks is everything but balanced.)

On News Media

Le Pont du Gard, by Hubert Robert

A car drives over a bridge, and the bridge collapses. What does the news media focus on? The car. The person in the car. Where he came from. Where he planned to go. How he experienced the crash (if he survived). But that is all irrelevant. What’s relevant? The structural stability of the bridge. That’s the underlying risk that has been lurking, and could lurk in other bridges. But the car is flashy, it’s dramatic, it’s a person (non-abstract), and it’s news that’s cheap to produce. News leads us to walk around with the completely wrong risk map in our heads. So terrorism is over-rated. Chronic stress is under-rated. The collapse of Lehman Brothers is overrated. Fiscal irresponsibility is under-rated. Astronauts are over-rated. Nurses are under-rated.

– Taleb, Dobelli

Click Here for the full article.

Nard Ndoka v1.0, si te ndertosh nje chatbot qe flet shqip ne me pak se 10 min. (Python)

Shkurtimisht, ideja eshte kjo: te perdorim materialet e nje chatbot-i qe flet anglisht, por inputet dhe outputet do ti perkthejme ne gjuhen shqipe duke perdorur Google translate. Pra, useri do shkruaje ne shqip -> kjo dergohet ne Google Translate dhe perkthehet ne anglisht -> me pas chatboti merr tekstin ne anglisht, e “kupton” -> dhe i kthen pergjigje ne anglisht -> kjo me pas perkthehet me Google translate ne shqip, dhe useri e lexon pergjigjen ne shqip. Me pak fjale, nje telefon i prishur.

Chatbot-in e pagezova me emrin Nard Ndoka pasi me pelqeu niveli i inteligjences. Ja dhe nje pjesez nga chatimi im i kendshem me te,  mungonin vetem qirinjte:

nardi

Rreshtat qe nuk kane ‘>’ jane te Nardit.

Nese doni dhe ju Nardin ne kompjuterin tuaj, ndiqni hapat e meposhtme. Nese keni paqartesi, lexoni linket dhe dokumentacionet e tyre.

1. Shkarko Python dhe PyAIML

2. Shkarko nje AIML set. (Une perdora kete)

3. Ne direktorine qe shkarkove AIML-te, krijo nje fajl nardi.py dhe bej paste:

#!/usr/bin/env python
# -*- coding: latin-1 -*-
import urllib2
import aiml

k=aiml.Kernel()
k.learn("std-startup.xml")
k.respond("load aiml b")
k.setBotPredicate("name", "Nard Ndoka") #Emri i Botit

def translate(to_translate, to_langage="auto", langage="auto"): #funksioni qe kryen perkthimin ne Google Translate
  agents = {'User-Agent':"Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1; .NET CLR 1.1.4322; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30)"}
  before_trans = 'class="t0">'
  link = "http://translate.google.com/m?hl=%s&sl=%s&q=%s" % (to_langage, langage, to_translate.replace(" ", "+"))
  request = urllib2.Request(link, headers=agents)
  page = urllib2.urlopen(request).read()
  result = page[page.find(before_trans)+len(before_trans):]
  result = result.split("<")[0]
  return result

if __name__ == '__main__':
  while True:
    print translate(k.respond(translate(raw_input("> "), 'en')), 'sq').decode('utf-8') #merr input -> perkthe ne anglisht-> merr pergjigje nga Nardi ne anglisht -> perkthe perseri ne shqip dhe printoje

Me pas ekzekuto skriptin, dhe VOILA, Nardi eshte i gjithi i joti!

Horizon: Richard Feynman – No Ordinary Genius (full version)

Hacker Shelf: 320 (e ne rritje) libra elektronike falas.

Faqe me libra elektronike, kryesisht me karakter teknologjik. Momentalisht ndodhen 320 por shtohen cdo dite.

Per me teper Kliko Ketu.

Asterank, databaze online per asteroidet.

Asterank eshte nje sherbim online qe ka ne databazen e saj rreth 600 000 asteroide. Nder te tjera, ka dhe nje opsion 3D nga ku mund te shikosh orbitat e planeteve dhe asteroideve.

Arkitekturat e Aplikacioneve Open Source.

Arkitektet studiojne projekte te tjera (te suksesshme) ne menyre qe te perfeksionojne aftesite e tyre dhe te mesojne nga me te vjetrit. Zhvilluesit e aplikacioneve kompjuterike duhet te bejne te njejten gje. Per me teper kliko ketu.

U etiketua ,
Këtë e pëlqejnë %d blogues: